Love is like an eternal flame. Once it is lit, it will continue to burn for all time

zaterdag 31 mei 2008

Middelen van Bestaan


In het westen van het land liggen de grotere steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Die streek wordt de Ranstad genoemd. Tussen deze steden ligt een stuk platteland. Dit stuk wordt het Groene Hart genoemd. Daar staan boerderijen met veel grasland eromheen. Ook in het gebied tussen de rivieren Merwede en Lek is nog veel veeteelt. Daar grazen koeien en ook wel schapen.

Ten zuiden van de stad Den Haag (het Westland) vinden we kassen. Dat zijn glazen 'huizen' waarin groenten en bloemen worden geteeld.
Ten noorden van Den Haag ligt de bollenstreek. Daar bloeien in het voorjaar vele duizenden bloembollen.

Random de havenstad Rotterdam is veel industrie. Dat gebied wordt Europoort genoemd : het is de toegang tot Europa.
Rotterdam heeft de grootste overslaghaven van Europa.
De Euromast staat in Rotterdam. Het is de hoogste toren van Nederland. Halverwege is een restaurant gevestigd. Van daaruit kun je heel Rotterdam overzien.

In Eindhoven staan de Philipsfabrieken. Die zijn bijna de hele wereld bekend.
In 1891 begon 'meneer Philips' een gloeilampenfabriekje. Die fabriek is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven van Nederland.
Tussen Zwolle, Arnhem en Utrecht ligt de Veluwe. Het is een groot gebied met zandgrond en bossen. Het wordt gebruikt voor recreatie.

Het oostelijk gebied tussen Maas en Waal noemen we de Betuwe.
Daar is fruitteelt het belangrijkste.

De provincies Groningen en Friesland worden steeds belangrijker. Veel bedrijven en mensen trekken vanuit de drukke Randstad naar die streken. Daar is nog veel landbouw.

In de nieuwste provincie Flevoland wonen veel boeren. Op de uitgestrekte akkers telen zij mais dat als veevoer gebruikt wordt.
Er groeit gaan (koren) voor de broodfabrieken. Ook in Zeeland en Noord-Brabant zien we veel akkers met suikerbieten, mais en graan.

Zuid-Limburg was vroeger het gebied van de kolenmijnen. Die zijn inmiddels gesloten. Het chemiebedrijf DSM is nu een bekend bedrijf in Zuid-Limburg. Er werken 18.000 mensen.

Nederland is voor zijn energie overgegaan op aardgas. Dat werd in 1960 bij het plaatsje Slochteren in de provincie Groningen gevonden. Veel aardgas wordt door pijpleidingen naar het buitenland gevoerd. Nederland heeft de welvaart voor een groot deel te danken aan het aardgas.